Magnetisme, learn to love it.

 
   





Enkele didactische proeven.

Download hier enkele proeven  en de oplossingen.

Persoonlijke gegevens van de maker.

Hier kunt u de maker contacteren.


Opwekken van energie

 

Energie kan niet uit het niets ontstaan. Energie kan ook niet aangemaakt worden en moet dus ergens vandaan komen. In de loop der eeuwen is in de natuur de zogenaamde "primaire energie" gevormd en van deze "primaire energie" of "energiebronnen" maken wij gebruik om via energietransformaties te komen tot een energiesoort, die door de mens gemakkelijk gehanteerd kan worden. Deze energiesoort staat bekend als elektrische energie.


In een elekriciteitscentrale wordt primaire energie omgezet in elektrische energie.

De volgende energiebronnen zijn voor elektriciteitscentrales geschikt:

Kinetische en potentiële energie van het water van rivieren en meren.

Transformatie van deze energie geschiedt in een waterkrachtcentrale, zoals Afobaka.

Fossiele brandstoffen uit mijnen (steenkool), olievelden (aardolie) en gasbellen (gas).

De primaire energie is hier gebonden in deze brandstoffen en komt vrij wanneer ze chemisch reageren met lucht. De transformatie van deze primaire energie in elektrische energie geschiedt in thermische centrales (dieselcentrale, stroomcentrale).

Uranium (235) - splijtingsenergie van uraniumkernen.

In een kern-energiecentrale wordt de bindingsenergie van uranium (235) omgezet in elektrische energie.

Windenergie: bij open vlakte, de bladen van de windmolen drijven de generator aan.

Zonne-energie: door middel van Photovoltaische cellen.

Bij de N.V. E.B.S. wordt in een dieselcentrale (thermische centrale) elektrische energie opgewekt: gebonden energie in dieselolie wordt verbrand in dieselmotoren en zo omgezet in mechanische energie. Deze mechanische energie kan aan de krukas van de dieselmotor afgenomen worden.

De krukas is verbonden met de rotoras van een generator.

De aan de krukas afgenomen mechanische energie wordt dan gebruikt om een generator aan te drijven en zo wordt mechanische energie daarna omgezet in elektrische energie. Deze elektrische energie wordt vervolgens met een bepaalde (gewenste) spanning naar de verbruiker gebracht.

In de elektriciteitscentrale van de E.B.S. staan een tiental dieselgeneratoren opgesteld met een gezamelijk nominaal vermogen van 62 MW (1 MW=1000 kW).

Deze energie welke bij een spanning van 6000V wordt opgewekt, wordt met behulp van zes transformatoren (max. cap. 95 MVA. ) getransformeerd naar een spanning van 33 kV (transmissieniveau).

Van de Suralco wordt, volgens overeenkomst ongeveer 30 tot 36 MW ingekocht. Eigen opwekking van de EBS plus de inkoop van Suralco moeten samen de vermogensbehoefte van Groot-Paramaribo dekken.

Met vermogensbehoefte wordt bedoeld het vermogen dat door de verbruikers gevraagd wordt. Het piekvermogen (d.i. grootste vermogen dat wordt gevraagd) bedraagt thans 75 MW.

Voor de transformatie van de door ons gebruikte primaire energie (energie gebonden in dieselolie) naar elektrische energie zijn er natuurlijk werktuigen nodig. Het hoofdwerktuig (ook wel "prime mover" genoemd) is in ons geval de dieselmotor zoals we al eerder opmerkten.Het zijn medium speed stationaire dieselmotoren met een constant toerental van 600 omwentelingen per minuut.
Zeven stuks zijn van het type KV16 Major MK11, twee van het type KV16 Major MK3 en één van het type KVSS12 allen van de Mirrlees Blackstone fabrieken in Engeland. De getallen slaan op het aantal cilinders.

De primaire energie wordt dus door de dieselmotor omgezet in mechanische energie.

Een ander werktuig is de generator . De krukas van de dieselmotor is verbonden met de rotoras van de generator. De rotor draait in een opgewekt magnetisch veld en zo wordt mechanische energie omgezet in elektrische energie en kan een inductiespanning van 6 kV aan de generatorklemmen worden afgenomen.

Het smeerolie verbruik bedraagt per jaar ongeveer 590.115 liters.

Het brandstof verbruik bedraagt per jaar ongeveer 48.350.196 liters.

De totale inkoop via de suralco bedraagt 279.9 Kwh.

De totale opwekking door de E.B.S. bdraagt 183.3 Kwh.

Andere noodzakelijke hulpwerktuigen zijn:

- Koeltorens : koelwater dat door de motor gaat via een gesloten systeem, wordt heet en moet dus gekoeld worden. Het koelen geschiedt door een ander systeem (open systeem) dat d.m.v. een warmtewisselaar het koelwater van het gesloten systeem koelt. Het koelwater van het open systeem wordt zodoende heet en wordt door de koeltorens gekoeld.

- Compressoren : deze zorgen voor startlucht en bedieningslucht van het pneumatisch systeem van de dieselmotoren.

- Smeerolie- en dieseloliecentrifuges : zorgen ervoor dat water en allerei deeltjes uit de

smeerolie/dieselolie worden gecentrifugeerd.

- Pompen : zijn nodig in de verschillende systemen van brandstof en koelwater.

- Verschillende apparaten die gebruikt worden bij onderhoudswerkzaamheden.

Zoals eerder werd aangegeven, is de elektrische energie die de EBS aan haar klanten levert afkomstig uit twee "energie bronnen".

Via een 33kV transmissienet is de centrale verbonden met de tweede energiebron t.w. Paranam. Daar koopt de EBS energie in (max. 30-36 MW) met behulp van drie transformatoren ( 20,30 en 50 MVA ).

Verder wordt het bij de Suralco ingekochte aanvullende vermogen van 161 kV naar 33 kV via Onderstation-P getransformeerd en dan verder via andere onderstations gedistribueerd.

Vanuit Onderstation-A wordt via een rivier kabel in de Surinamerivier naar Meerzorg, het district Commewijne (m.u.v. Alliance en het gebied gelegen tussen Tamanredjo en Stolkertsijver) van energie voorzien.

Door het transmissienet worden de Onderstations (verdeelstations) met elkaar verbonden via bovengrondse lucht-en kabelverbindingen op 33 kV niveau.

In de 13 Onderstations, t.w. A t/m L,P, wordt de energie met behulp van vermogenstransformatoren terug getransformeerd naar respectievelijk 6 en 12 kV.

 

__________________________